Školní jídelna

Naše školní jídelna zajišťuje celodenní stravování (přesnídávku, oběd a odpolední svačinu) a pitný režim pro MŠ. Pro žáky ZŠ a zaměstnance školy zajišťujeme pitný režim v době svačiny i oběda, oběd se skládá nejméně z polévky a hlavního jídla, jako jedna z mála škol zajišťujeme pro žáky svačinu (přesnídávku). K obědu bývá dle rozpočtu servírován ještě zeleninový salát, kompot, čerstvé ovoce. 

Školní jídelna má 2 zaměstnankyně. Jako vedoucí školní jídelny a pomocná kuchařka zde pracuje paní Helena Ševčíková. Na pozici kuchařky je paní Soňa Vimrová.

Naše zařízení připravuje jídlo pro přibližně 70 dětí a žáků a 9 zaměstnanců školy.

Cena obědů, svačin a pitného režimu pro žáky ZŠ činí 37,- Kč (12,- =>přesnídávka + 25,-=> oběd). Děti z mateřské školy za stravu a nápoje na celý den zaplatí 41,- Kč (9,- => přesnídávka + 24,- => oběd + 8,- => odpolední svačina). Dospělého strávníka vyjde oběd na 33,- Kč.

Zásobování jídelny zajišťuje místní prodejna Jednoty Hořovice, dále firmy POGGR a Košík.

Jídla připravovaná v našem zařízení odpovídají normám o školním stravování. Ty kontrolují především dostatek ovoce a zeleniny, drůbeže, ryb, mléčných výrobků a luštěnin. Omezovány jsou živočišné tuky a cukry. Pravidelná kontrola těchto norem je prováděna formou tzv. spotřebního koše.

Základní škola je zapojena do programu „Ovoce a zelenina do škol“ (žáci dostávají každý týden čerstvé ovoce i zeleninu zdarma) a také  „Školní mléko“ (1x týdně mléčné výrobky zdarma, možnost přikoupit si ochucené mléko).alergeny

 

 

Alergeny
Podle směrnice EU 1169/2011 a vyhlášky ČR 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin je povinností jídelen od 13. 12. 2014 uvádět v jídelníčku, jaké alergeny jídla obsahují. Přítomnost alergenu je vyznačena na jídelním lístku číslem konkrétního alergenu. Přehled alergenů a jejich čísel se nachází na jídelním lístku i na webových stránkách školy.

Přítomnost alergenu je přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů ve školní jídelně. Školní jídelna má pouze informační funkci. Každý strávník si přecitlivělost na daný alergen musí hlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě.

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, ml/l 13) Vlčí bob (lupina) a výrobky

z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich